ICAs delårsrapport Q3 2023: ICA Sveriges omsättning upp 4,1 procent; E-handeln backade 5,5 procent

ICAs omsättning ökade med 6,9 procent under tredje kvartalet, till 36 943 miljoner SEK, en ökning som främst var inflations­driven. Rörelsemarginalen var 5,3% (4,9%) och resultatet uppgick till 1 815 miljoner SEK (1 629). I lokal valuta var ökningen 5,4 procent. Priseffekterna var positiva i alla verksamheter. Negativa volymeffekter, främst i ICA Sverige, påverkade i viss mån. I Apotek Hjärtat och ICA Försäkring däremot, var volymeffekterna positiva.

ICA Sveriges omsättning ökade med 4,1 procent
ICA Sveriges omsättning steg med 4,1 procent under kvartalet. Den fortsatt höga matprisinflationen gjorde dock att ökningen var helt prisdriven. Volymeffekterna var precis som föregående kvartal negativa, men i något mindre grad.

Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster låg i nivå med fjolåret medan rörelsemarginalen sjönk till 4,5 procent (4,7). Priseffekterna var fortsatt positiva, men ett något högre kampanjtryck och genomförda prisinvesteringar bidrog till att dämpa effekten. Matprisinflationen fortsätter att sjunka men bidrog även detta kvartal till negativa volymeffekter, dock i lägre grad än vid årets början.

– Matprisinflationen fortsätter nedåt och var i kvartalet 9,1 procent, vilket var 5,4 procentenheter lägre än föregående kvartal. Det är naturligtvis välkommet och om vi jämför med att marknadsutvecklingen enligt DVI var 6,2 procent i kvartalet, ser vi att marknaden raskt närmar sig volymtillväxt igen. Vi kan också konstatera att våra ICA Maxi-butiker hade positiv volymtillväxt i slutet av kvartalet, skriver ICA Gruppens vd Nina Jönsson i sin rapportkommentar.

EMV-andelen 26,4 procent.
Andelen egna märkesvaror (EMV) av ackumulerad försäljning under kvartalet uppgick till 26,4 (26,1).

E-handeln backade 5,5 procent
ICA-butikernas onlineförsäljning minskade med 5,5 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period 2022. Onlinemarknaden för mat i Sverige minskade med 0,6 procent under perioden (Dagligvaruindex). ICA beslutade nyligen att byta e-handelsmodell i Göteborg och därför stänga sitt e-handelslager i Arendal nu till våren.

– Det är ett tråkigt besked, men ett nödvändigt beslut givet förutsättningarna. Vår långsiktiga bedömning om online ligger dock fast. Mat på nätet kommer att vara en viktig del av dagligvarumarknaden framöver och en väsentlig del i vårt kunderbjudande utifrån den lokala marknadens förutsättningar, skriver Nina Jönsson i rapportkommentaren.

Hämta ICAs delårsrapport

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter

På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News