Plastinitiativet 2025

Plastinitiativet 2025 har som målsättning att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på den svenska marknaden, och som omfattas av producentansvarsförordningen, ska gå att materialåtervinna vid utgången av 2025.

Plastinitiativet 2025 har som målsättning att 100 procent av de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvars­förordningen, ska gå att materialåtervinna. Initiativet ska bidra till att förbättra plastens materialåtervinningsgrad enligt gällande förordning om producentansvar för förpackningar och motivera branschen till en cirkulär plastanvändning.

Baserat på de 65 medlemsföretag (av 173) som hittills ställt sig bakom initiativet visar den senaste sammanställningen (avser 2021) att andelen återvinningsbara plastförpackningar som finns på marknaden uppgår till 59 procent. Det innebär att 41 procent av förpackningarna inte går att material­återvinna utan i stället kommer att energiutvinnas.

Genom att ställa sig bakom initiativet åtar sig medlems­företaget att verka för att nå målet och därmed arbeta för en hållbar plastanvändning i branschen. Därutöver förväntas de företag som ställt sig bakom initiativet att rapportera in sin andel material­­återvinningsbara plastförpackningar i den årliga uppföljningen enligt dessa kriterier (gäller t o m 2023 års uppföljning).

I FTI:s förpackningsmanual för plast som är framtagen på uppdrag av Svensk Plaståtervinning, finns tydliga riktlinjer för hur förpackningar bör utformas för att bli materialåtervinnings­bara. Ni som är kund hos FTI kan kontakta dem här.

Information about the 2025 Plastic Initiative in English
Följande medlemsföretag har skrivit under initiativet:

Arla Foods
Atria Sverige
Bambino Mam
Brynild Sverige
Cloetta Sverige
Coca-Cola Europacific Partners Sverige
Di Luca & Di Luca
Duni
Eckes-Granini
Essity Hygiene and Health
Estrella
Europe Foods Sverige
Fazer Sweden
Findus Sverige
Fontana Food
Foodmark
Freudenberg Home & Cleaning Solutions
Fria Bröd
Grilstad
Guldfågeln
Henkel Norden
HKScan Sweden
Ingelsta Kalkon
O Kavli
Kockens
Lantmännen Cerealia
Leksands Knäckebröd
Lindvalls Chark
Löfbergs
Melitta Nordic
Midsona Sverige
Mondelez Sverige
Nestlé Sverige
Norrmejerier
Orkla Sverige
Polarbröd
Pågen
Red Bull Sweden
RFSU
Royal Greenland Sweden
Santa Maria
Sia Glass
Skånemejerier
Spendrups Bryggeri
Svegro
Swedish Match North Europe
Triumf Glass
Unilever Sverige
Upfield Sweden
Valio Sverige
Varta Consumer Sweden
Vitamin Well
Wernersson Ost