Kylda vegetariska rätter ökade kraftigt i fjol

Under 2017 var frukt och grönt den produktkategori som mest frekvent hamnade i svenskarnas varukorgar. Mer än vartannat köp innehöll frukt och grönt och kategorin följdes av mjölk som inhandlades vid drygt var tredje köptillfälle.

Sett till antalet hushåll som köpte en viss produktkategori under året, domineras topp-15 listan av mejeriprodukter. Matfett, mjölk och matbröd ligger i den absoluta toppen där 97,3% av hushållen köpte från dessa produktkategorier under 2017.

Produktkategoriernas utveckling visar på en tydlig trend mot mer vegetariska måltidslösningar. Kylda vegetariska produkter svarade för en ökning med hela 58,3% nya hushåll som köpte från denna produktkategori. Även lättöl och alkoholfri öl hade en stark tillväxt under året.

Den butikskedja som hade flest antal kunder under 2017 var ICA. 94,2% av alla svenska hushåll köpte någon dagligvara hos ICA under året, vilket motsvarar cirka 5,62 miljoner hushåll. I genomsnitt handlade dessa hushåll 57 gånger hos butikskedjan under året. Näst efter Ica hade Axfood och Coop flest antal kunder under året. Axfood ökade med 0,9% till 77,9% av de svenska hushållen och Coop minskade med 1,5% till 74,6%.

Insikterna kommer från den årliga Key Performance Indicator (KPI)-rapport som GFK tagit fram på uppdrag av DLF, Dagligvaruleverantörers förbund. Rapporten innehåller fakta från drygt 150 varugrupper nedbrutet på ett tjugotal dagligvarukedjor. Rapporten produceras exklusivt för DLFs medlemsföretag som internt och tillsammans med sina kunder kan analysera och diskutera åtgärder för hur man kan öka penetration, frekvens eller värde/inköpstillfälle för en specifik varugrupp.

Hämta en sammanfattning av GfKs KPI-rapport här (exklusivt för DLF NEWS läsare)

Klicka här för att hämta den fullständiga KPI-rapporten (inloggning krävs)

(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter

På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News