Konkurrensen i livsmedelskedjan utreds på nytt

Konkurrensverket (KKV) har fått i uppdrag av regeringen att analysera konkurrensen på den svenska marknaden för livsmedelsproduktion och livsmedelshandel. Översynen är tänkt att bidra till en väl fungerande konkurrens i livsmedelskedjan, och arbetet ska avrapporteras till regeringen senast i juni 2018. Senast KKV studerade marknaden på djupet var 2011.

KKV tittar nu på i vilka delar som analysen behöver fördjupas med tanke på hur utvecklingen har sett ut. En rad intervjuer har genomförts med olika aktörer inom produktion och handel. Verket vill i inledningsskedet av arbetet föra en dialog med marknadsaktörerna inom livsmedelsproduktion och livsmedelshandel och låta dessa tycka till om utredningsuppdragets inriktning och de delar som kan behöva en fördjupad analys. Man bjuder nu därför in till fyra rundabordssamtal som kommer att behandla olika delar av livsmedelskedjan.

Samtalen kommer bland annat att handla om marknadskoncentrationen inom dagligvaruhandeln, företeelsen att kedjorna i dag via sina egna märkesvaror både är kund och konkurrent till sina leverantörer. Man kommer även att utreda offentlig upphandling av livsmedel.

Mer information om, och anmälan till, Konkurrensverkets rundabordssamtal om konkurrenssituationen och funktionssättet på marknaden för livsmedelsproduktion och livsmedelshandel finns på KKV:s hemsida.
(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter





På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla