Hushållens dagligvaruinköp 2022: Så mycket handlar hushållen för per köptillfälle!

De svenska hushållen handlade dagligvaror i snitt drygt 139 gånger under 2022, vilket motsvarar ungefär 2,7 inköpstillfällen per vecka. Det visar DLFs undersökning Hushållens daglig­varuinköp 2022, som tagits fram i samarbete med undersökningsföretaget GfK.

I snitt köpte varje hushåll dagligvaror för 291 kr per köp­tillfälle, vilket är en ökning från föregående års snittköp på 286 kr.

De produktkategorier som flest hushåll handlat någon gång under 2022 är Frukt & Grönt (99,6%), Matbröd (98,2%), Mjölk (97,9%), och Matfett (97,8%) följt av Gräddprodukter (96,4%).

ICA-butiker besöktes av flest hushåll

Under 2022 var ICA den handelsaktör vars butiker besöktes av flest hushåll. Hela 94% av alla svenska hushåll handlade någon gång under året i en ICA-butik. Motsvarande siffror för Axfood är 84%, för Coop 81% och för Lidl 61%, en ökning med hela 7,4%.

Bönkaffe och choklad är de kategorier som oftast köps på kampanj

I årets rapport har Promotion-andel lagts till eftersom den har ökat markant de senaste åren. Exempelvis hade Bönkaffe en promotion-andel på 66% under 2022, följt av Choklad­stycksaker och Choklad i ask, som båda hade en promotion-andel på 64%.

Med hjälp av ”Hushållens dagligvaruinköp 2022” kan DLFs medlemmar internt och tillsammans med sina kunder analysera och diskutera åtgärder för att öka penetration, frekvens eller värde/inköpstillfällen för en specifik varugrupp. Över 160 produkt­kategorier i 15 huvudkanaler ingår i rapporten.

Kontakta fredrik.ydell@gfk.com på GfK om ni har frågor om rapporten.

Fakta i urval från DLFs rapport Hushållens dagligvaruinköp 2022

Hämta rapporten i sin helhet (Endast DLF-medlemmar)

(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter

På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News