Hushållens dagligvaruinköp 2021: Snittköpen fortsatte att öka till följd av pandemin

De svenska hushållen handlade i snitt 140 gånger under 2021, vilket motsvarar ungefär 2,7 inköpstillfällen per vecka. Det visar DLFs undersökning ”Hushållens dagligvaruinköp 2021”, som tagits fram i samarbete med undersökningsföretaget GfK.

I snitt köpte varje hushåll dagligvaror för 289 kr per inköps­tillfälle, vilket är en ökning från föregående års snittköp på 280 kr, och en rejäl ökning från 2019, då snittinköpet låg på 252 kr. Ökningen beror till stor del på coronapademin.

Isté/iskaffe, tamponger och ölkorv ökade mest

Pandemiåren har påverkat de svenska hushållen i många avseenden, bland annat har vi tillbringat mer tid i hemmet där vi ätit fler måltider. Fler hushåll köpte Isté och iskaffe (+44,4%), Tamponger (+18,1%) och Ölkorv (+14,0%) under 2021 jämfört med 2020.

De produktkategorier som flest hushåll handlar är Matbröd (98,6%), Matfett (98,4%), Frukt & Grönt (98,2%) och Mjölk (98,0%) följt av Gräddprodukter (97,2%).

Willys fick flest besök

2020 var Coop Supermarket den kedja där flest antal hushåll handlade. Under 2021 besöktes i stället Willys av flest antal hushåll med 66,4%. Motsvarande siffra för Coop Supermarket (där Coop samt Lilla Coop ingår) är 63,6 %, följt av ICA Maxi med 62,0%.

Med hjälp av ”Hushållens dagligvaruinköp” kan DLF-medlemmar internt och tillsammans med sina kunder analysera och diskutera åtgärder för att öka penetration, frekvens eller värde/inköpstillfällen för en specifik varugrupp. 163 produktkategorier i 15 huvudkanaler ingår i rapporten.

Hämta en PDF med ett urval intressanta fakta från undersökningen

Hämta undersökningen (endast för DLF-medlemmar)
(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter

På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News