Hushållens dagligvaruinköp 2019

De svenska hushållen handlar i snitt 2,74 gånger per vecka och en typisk matkasse kostar 252 kronor. ICA Maxi är den butikskedja som flest hushåll (69%) handlade hos under 2019. På andra respektive tredje plats kom Willys (65%) och ICA Supermarket (62%). Det visar DLFs undersökning Hushållens dagligvaruinköp 2019, (”KPI-rapporten”) som tagits fram i samarbete med undersökningsföretaget GfK.

Hushållen spenderar mest pengar hos Citygross, i snitt 378 kronor per inköpstillfälle. ICA Maxi hamnar på andra plats med  i snitt 374 kronor. Hushållen handlar dock inte så ofta hos Citygross, i snitt 15 gånger per år, att jämföra med ICA Supermarket som toppar med 31 besök per hushåll och år.

Basvaror som bröd, mejeriprodukter och frukt & grönt i topp
Mjölk (97%), matbröd (97%), matfett (97%) och frukt & grönt (96%) handlar nästan alla hushåll. Frukt & grönt är den kategori som handlas oftast, 74 gånger per år, följt av mjölk (49 ggr) och matbröd (39 ggr).

Fler hushåll köpte bakverk
Produktkategorin tårtor/bakelser/pajer hade den största tillväxten (+33%) under 2019 i fråga om hur många hushåll som handlade från kategorin. På andra respektive tredje plats kommer riskakor (+22%) och isté/iskaffe (+17%). De produktkategorier som tappade flest köpare i fjol är nektar (-23%), lutfisk (-20%) och makrill/sardiner i konserv (-15%).

Kylda vegetariska produkter handlas allt oftare
Tittar man på hur ofta hushållen köpte från en viss varugrupp under året stod kylda vegetariska produkter (+30%) för den starkaste tillväxten.

Undersökningen innehåller många fler intressanta fakta med utgångspunkt i de svenska hushållens inköpsvanor av 156 varugrupper i 14 butikskedjor.

Hämta en PDF med ett urval intressanta fakta från undersökningen

Hämta undersökningen (endast för DLF-medlemmar)

Läs pressmeddelandet
Frågor om rapporten hänvisas till Fredrik Ydell på GfK, telefon 0704-181636. Kontakta honom om ni själva önskar göra en motsvarande rapport på ert eget varumärke.
(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter

På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News