Frankrikes regering stämmer Carrefour för oskäliga affärsmetoder

Frankrikes regering stämmer den franska detaljhandelskedjan Carrefour som man anser har pressat sina leverantörer till prissänkningar på ett oskäligt sätt. Carrefouraktien föll kraftigt efter beskedet, rapporterar Reuters.

Carrefour, som är världens näst största detaljhandelskedja, vill inte kommentera saken.

”Detta är förstås ingen glad nyhet för Carrefour och andra franska kedjor. Oavsett om regeringen vinner juridisk framgång eller inte kommer fallet att få stor betydelse eftersom det sätter press på Carrefours agerande gentemot sina leverantörer,” säger Bernstein-analytikern Bruno Monteyne.

Franska mjölk- och köttproducenter, som sett sina inkomster falla dramatiskt de senaste åren, har demonstrerat flera gånger i år då man anser att handelns ständiga påtryckningar gjort situationen ohållbar. Lantbrukarna upplever det som att man tvingas gå med förlust på grund av kedjornas aggressiva prispress.

Frankrikes regering har höjt ett varningens finger och uppmanar nu kedjorna att inte utöva påtryckningar under de stundande årliga prisförhandlingarna med sina leverantörer. Enligt ett uttalande från finansdepartementet ska man försöka få fram ett domstolsutlåtande för att sätta stopp för vad man beskriver som ”otillbörliga affärsmetoder.”

En utredning från i februari gjord av generaldirektoratet för konkurrens, konsumtion och bedrägeribekämpning (DGCCRF) visar att Carrefour har tvingat leverantörerna att lämna stora rabatter utan att få något i gengäld som en ”första förutsättning” för att få delta i de årliga prisförhandlingarna. Detta, konstaterar finansdepartmentet, strider inte bara mot lagen utan skadar även leverantörsföretag och jordbruk. Regeringen varnar nu i ett uttalande andra handelsaktörer för att liknande legala åtgärder kan komma att vidtas mot dem under de närmaste veckorna för att ”sätta stopp för och bestraffa flera andra handelsaktörers agerande.”
(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter

På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News