Den 1 januari 2022 börjar de första nya reglerna för Engångsplastdirektivet att gälla

Den 3 november fattade regeringen en rad beslut för att genomföra EU:s engångs­plastdirektiv. Man vidtar även ett antal åtgärder utöver vad direktivet kräver. De första nya reglerna börjar gälla från och med 1 januari 2022 och övriga regler införs löpande fram till 2030. (Se Naturvårdsverkets tidslinje) Marie Rydén, närings­politisk expert på Livsmedelsföretagen, har sammanfattat de viktigaste besluten att känna till.

En del produkter förbjuds
I enlighet med direktivet förbjuds följande produkter som innehåller plast från 1 januari 2022: bomullspinnar (tops), sugrör, bestick och ätpinnar, omrörare för drycker, ballong­pinnar och tallrikar. Även matlådor för snabbmat som innehåller expanderad polystyren kommer att förbjudas. Sverige har dock valt att gå längre än vad direktivet kräver och förbjuder även engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast från den 1 januari 2024. LIs tolkning är att även muggar som fylls i industriell verksamhet omfattas.

En ny nedskräpningsavgift införs och pengarna fördelas till kommunerna
I engångsplastdirektivet finns krav på att införa ett utökat producentansvar som inkluderar att producenterna täcker kostnader för medvetandehöjande åtgärder till konsumenter och insamling av avfallet på offentlig plats. De förpackningar och produkter som kan komma att omfattas av avgiften är bland annat glass- och godis­papper, fimpar, muggar och våtservetter. Den första delen av nedskräpningsavgiften införs 1 januari 2023.

Alternativ ska erbjudas för den som köper mat att ta med
Sverige har satt ett mål att användningen av muggar och lock samt livsmedels­behållare skall minska med 50% till 2026. För att uppnå detta inför man krav från 2024 att den som erbjuder snabbmat och dryck i engångsförpackning också ska erbjuda ett flergångsalternativ.

Krav på återvunnet material i dryckesflaskor av PET
Alla dryckesflaskor av plast ska senast 2030 innehålla minst 30 procent återvunnen plast vilket även omfattar de dryckes­flaskor som inte har pant. Här har Sverige valt att gå längre än direktivet och till EU notifierat ett förslag att införa krav på att alla engångsplastförpackningar från 2030 ska innehålla minst 30 procent återvunnen plast.

Här hittar du Naturvårdsverkets information och stöd gällande nya regler för engångsprodukter i plast

Här hittar du frågor och svar om hållbar användning av engångsplast på Regeringens webbsida

(DLF NEWS)

Dela:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill börja prenumerera på DLF News och få nyheter om intressanta rapporter, trender och utvalda nyheter från dagligvaruhandeln!

Kontaktuppgifter





På DLF Service AB värnar vi om en hög nivå av skydd för din personliga integritet. Genom att bocka i rutan, samtycker du till att vi behandlar personuppgifter om dig i enlighet med vår integritetspolicy. För mer information gå in på www.dlf.se/integritetspolicy.

*Prenumerationen är kostnadsfri och öppen för alla

DLF News